Zaid Z Rashid

We are currently working on a new website.
Stay tuned for more information.

to stay updated on our progress.

Jauh Mana Kita Telah Pergi?


Rasanya, semenjak sekian lama saya balik kampung, tidak pernah pintu rumah atuk saya dikunci dengan begitu banyak sebegini. Lebih dari lima selak. Kata atuk saya, merisaukan, sebab orang sekeliling sudah semakin liar. Sedangkan beberapa tahun yang lalu, pagar pun dibiarkan sahaja terbuka. Di kampung saya inilah, namanya, Kelantan Darul Naim.

Sebagaimana yang diceritakan orang, kejutan budaya luar bukan sahaja menular di kawasan bandar sahaja, bahkan diceruk hutan sekalipun, rasa fitnahnya!

* * * * * *

Dari Adi bin Hatim, ia berkata bahwa ketika kami berada bersama Rasulullah saw, datang seseorang yang mengadukan kemiskinannya. Kemudian datang pula lelaki lain yang mengadukan terganggunya keamanan perjalanan karena banyaknya para penyamun. Maka bersabdalah Rasulullah saw, “…Hai Adi apakah engkau pernah ke Hirah (Irak). Aku jawab belum pernah, tapi saya telah mendengar ceritanya. Nabi melanjutkan: “Seandainya usia anda panjang, kelak anda akan melihat ’skedup’ (yang di dalamnya perempuan) berangkat dari Hirah (Irak) pergi mengunjungi Baitullah tanpa disertai suami, dengan tidak merasa takut kecuali kepada Allah Az Wajal”      - diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim

Apa maknanya itu? Daripada Hadith ini, kita dapat simpulkan ‘ke mana’ Rasulullah saw hendak bawa peradabannya. Bahasa mudahnya, ia adalah wawasan pentadbiran Rasulullah saw, iaitu membina tamadun yang adil dan aman, seluruh sistem dan termasuklah isinya.

'Dengan apa yang aku lakukan pada hari ini, kau akan menikmati keamanan dari bumi irak sehingga ke makkah'. Lebih kurang begitulah, yang kita boleh rumuskan.

Besar, tanah dari bumi Irak sehingga Makkah itu dijanjikan keamanan. Ini janji pentadbiran baginda saw. Manifesto yang paling susah dikotakan, iaitu tiada ketakutan bagi rakyat, tiada kerisauan akan berlakunya kerosakan dan boleh hidup dalam keadaan aman. Keamanan yang dibangunkan oleh manusia, dan diruntuhkan oleh manusia juga.

Seperti Malaysia, perundangan dan wawasan semua menjanjikan keamanan, tapi adakah itu yang kita nikmati di bawah jambatan di Pasar Seni, di Klang atau di lorong Petaling Street? Kita rasa selamatkah, lalu kawasan itu dengan wang 50k di dalam kocek? Adakah peragut dan taiko-taiko di situ selaras bersama dengan kerajaan merealisasikan wawasan 2020?

Kerja yang Rasulullah saw laksanakan bukan semata-mata menulis perlembagaan, tapi membina manusia yang akan mendokongnya. Sudut inilah yang paling mencabar, membentuk nilai pada setiap rakyat termasuklah orang jalanan( biasanya orang sebegitulah yang kerap terlibat dalam jenayah) agar semua bersama membawa dan menikmati rahmat daripada risalah Islam. Dan akhirnya, timbullah keamanan dan luputlah kerisauan.

Bahasa hari ini, kita panggilnya sebagai keamanan sosial. Dan, inilah yang kita hilang sedikit demi sedikit dari Malaysia, termasuklah kampung soleh saya ini.



Membina keamanan sejagat ini, tentu tidak cukup dengan perlembagaan, helaian perundangan dan sistem kehakiman sahaja, tetapi mestilah ia disokong oleh manusia-manusia yang jujur di dalamnya!

Bukan nak taksub dengan negara orang, tapi ada pengajaran yang kita boleh ambil dari temu ramah Lee Kuan Yew dengan Reader’s Digest. Beliau menceritakan, satu ketika di kota London, beliau lihat surat khabar berbagai syarikat dibiar di tembok di tepi jalanan. Orang lalu-lalang mengambil dan meletakan duit di dalam bakul, dan tiada siapa pun mencuri duit mahupun surat khabar yang tertinggal padahal tiada tuan yang menjaganya! Dia, sangat ta’jub dengan peristiwa yang berlaku dan cakap pada dirinya “Look, how civilized they are!”. Dia mengakhiri, “This is what I’m going to do with my country”.

Manusia di kota itu telah dibangunkan dengan nilai-nilai, sebelum adanya peraturan tentang jual beli surat khabar di tembok jalanan.

Tiada apa yang perlu dirisaukan oleh sang peniaga.

Kalaulah sebuah sistem perundangan yang lengkap lagi adil, diterajui oleh haikm yang zalim, tentu tidak berguna sistem itu dan rakyat akan tetap dizalimi. Tetapi jika sistem perundangan yang dusta, tetapi diterajui oleh hakim yang adil lagi mulia hatinya, tentulah ramai yang akan dibela. (albanna)

Kita sudah ada segala sistem dan kata-katanya, tinggal manusia sahaja yang belum melaksanakannya.

Rasa selesa ke duduk Malaysia? Duduk diam di dalam KTM pun boleh hilang dompet dan segala harta di dalamnya. Saya tidak rasa ini 'aman' yang ditulis dalam wawasan negara.

Dengan sebab itu Ibn Khaldun menjelaskan, maksud tamadun itu adalah apabila manusia di dalamnya mencapai tahap tatasusila yang tinggi. Kalau orang putih punya bahasa, sebutnya, the civil society. Kita bukan hendak membina bangunan, menulis perjanjian, melaksanakan hukuman dan memperbaiki sistem perundangan semata-mata. Tapi, yang hendak dibina itu seharusnya manusia yang berada di dalamnya.

Pak Lah dulu, yang saya ingat, selalu ulang-ulang quote ni, “ First class infrastructure, third class mentality” untuk komen situasi masyarakat kebanyakan di Malaysia.

Seruannya langsung sahaja tidak diendah.

Persoalan dan kerumitan ini terabai tanpa perhatian. Semuanya ke arah mengukuhkan ekonomi, sistem-sistem dan pentadbiran. Ada retoriknya sedikit, tidak banyak yang membumikannya.

Jangan tersilau, kerja kita adalah membangun tamadun manusia, bukan membangun tamadun kebendaan semata-mata.

Hari ini, crime rates di negara meningkat, dan saya, sebagai rakyat biasa (yang tiada body guard ni) pula yang perit menanggungnya.

* * * * * *

Saya nak keluarkan banyak-banyak statistik pun, rasanya pembaca semua dah tahu. Salah satu yang popular, kajian Dr Khaidzir Ismail dari UKM mendedahkan satu sahaja daripada 887 remaja bermasalah belum pernah melakukan hubungan seks. Baru-baru ini, digemparkan pula dengan perkahwinan sama jantina, oleh seorang pemuda Melayu. Ibu bapa menjadi takut untuk menghantar anak-anak ke universiti.

Semakin lama semakin menggerunkan.

Kanak-kanak hilang pun sudah menjadi-jadi. Kes ragut, ugut, buang bayi, semua sudah hilang tempat dalam surat khabar. Membosankan. Sama sahaja, kata orang. Sekarang ini, kita semua nak keluar rumah pun takut. Nak derma kat orang miskin pun ragu-ragu jadinya, entah-entah sindiket, mana tahu?

Ramadhan lalu, suatu pagi selepas saya bersahur, sejurus selepas saya keluar saja bangunan, terserempak dengan remaja seusia bertumbuk dan menjerit-jerit, berkumpulan. Jantan dan betina. Ada gaya kongsi gelap, saya pun menjauhkan diri dan terus ke masjid. Apa mereka buat pagi-pagi buta ini?

Segalanya dah tak betul. Semua tak selamat.

Nak pergi solat subuh pun risau, agak-agak, ada yang patah tengkuk nanti!

* * * * * *

2012. Kiranya, sudah 55 tahun Negara kita merdeka.

Saya cerita tadi tentang tamadun manusia. Khususnya, di Malaysia.



Soalannya, lebih separuh abad ni, apa yang telah kita bina sebenarnya?



*Ok, tambah bajet untuk modal insan lagi! -Kerajaan, ambil perhatian tuntutan rakyat ni (PRU13)   
Zaid b Zainur Rashid                                                                            
4 Januari 2012                                                                                   
Pasir Puteh, Kelantan                                                                         

6 comments:

  1. moga entri ni dibaca oleh seluruh rakyat terutama pihak kerajaan.. hehe..

    teruskan .. teruskan.. jangan berhenti walaupun di AIM sekali pun ye!

    ReplyDelete
  2. ya, moga istiqomah menulis macam saudara Muaz, hehe.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum. Realiti kehidupan hari ini.

    ReplyDelete
  4. excellent job zaid! proud of u! :-)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.

Rakan

My Blog List

Meja Penulis

Tulisan yang disiarkan adalah pandangan peribadi. Jika tidak senang, anda berhak sepenuhnya untuk menutup atau beralih ke laman yang lain. Segala komentar dan kritikan yang membina amatlah digalakkan. Ulang siar diharuskan dengan meletakkan sebarang maklumat yang menyandarkan kepada blog atau penulis.

Baca, dengan Bismillah dulu, biar bermanfaat.

Meja Penulis

Tulisan yang disiarkan adalah pandangan peribadi. Jika tidak senang, anda berhak sepenuhnya untuk menutup atau beralih ke laman yang lain. Segala komentar dan kritikan yang membina amatlah digalakkan. Ulang siar diharuskan dengan meletakkan sebarang maklumat yang menyandarkan kepada blog atau penulis.

Baca, dengan Bismillah dulu, biar bermanfaat.

Sampaikan Ke Peti Email

Terjemah

Follow by Email

Risalah yang Dibaca

Labels

Followers

Blog Archive