Zaid Z Rashid

We are currently working on a new website.
Stay tuned for more information.

to stay updated on our progress.

Buka mata, tetapi jangan main api.

Sekolah Menengah Kebangsaan

Sistem pelajaran kebangsaan memang dijadikan dengan sifatnya tunggal dan kebangsaan.

Dalam dunia ini, seluruh negara memberikan pelajaran kepada rakyatnya termasuklah kaum-kaum pendatang, di dalam bahasa kebangsaan. (Sekolah kerajaan, bukan swasta)

Seluruh institusi pendidikan kerajaan (sekolah) menggunakan satu bahasa pengantar.

Kecuali Kanada, dan Malaysia.

Maksudnya, di kedua-dua negara ini, bahasa pengantar bagi sekolah kebangsaannya tidak bersifat tunggal.

Namun, saya harus beritahu, situasi di Kanada tidak boleh disamakan dengan Malaysia kerana pada asalnya orang Perancis bukanlah kaum pendatang ke dalam negara yang asasnya orang British itu. Mereka telahpun berada di Kanada sebelum British datang.

Jadi, kenapa kita membenarkan amalan yang ganjil ini diamalkan di Malaysia?

Satu.

Ok, seterusnya, bila saya belek-belek buku sirah, saya dapati bahawa semangat perpaduan atas dasar kenegaraan itu wujud dalam perlembagaan Madinah. 

Sebagaimana yang disebutkan, penduduk Madinah haruslah saling membantu dalam menghadapi ancaman musuh di luar, dan mereka dilarang sama sekali menjalinkan hubungan di antara musuh-musuh negara. Tidak kira, anda seorang Muslim (secara nalurinya,tentulah kita pertahankan) mahupun anda seorang yahudi, haruslah diketahui bahawasanya pada ketika itu, anda telahpun menjadi warganegara Madinah.

Makanya, saya nak beritahu lagi satu, selain daripada fungsi menyampaikan ilmu dan memajukan pengetahuan dan kemahiran, dasar pendidikan mana-mana negara juga bertujuan menanam semangat perpaduan rakyat, taat setia dan kebanggaan terhadap negara. Ini adalah perkara yang sangat asasi.

Sebab itu pelajaran sejarah dan sastera diwajibkan. Dan atas dasar yang sama jugalah bahasa kebangsaan seharusnya menjadi bahasa pengantar di dalam sistem pendidikan negara. Bagi memupuk nilai perpaduan dan menanam identiti warganegara.

Perlaksanaan satu sistem pelajaran kebangsaan, yang cenderung kepada pembentukan identiti kebangsaan adalah suatu perkara yang normal di dalam mana-mana negara.

Dan bila kita sebut tentang identiti kebangsaan, nak tak nak, kita juga sedang berbicara tentang pencairan identiti asing.

Ini semua atas dasar perpaduan dan keharmonian sesebuah negara.

Pada sebahagian daripada abad ke-20, bahasa dan sistem pembelajaran dari negara-negara lain diizinkan untuk menjadi sebahagian daripada apa yang disebutkan sebagai sistem kebangsaan Malaysia. Pelik bukan?

Dengan sebab ini adalah pendidikan berorientasi asing, ia dipisahkan daripada sistem pelajaran berpengantar bahasa Melayu. Dan, bukan sahaja dipisahkan oleh perbezaan kurikulum dan bahasa, tetapi juga dari sudut fizikal dan teknikal, iaitu dengan menempatkan murid-murid di dalam bangunan sekolah dan tempat yang berasingan, mempunyai guru-guru, sistem pentadbiran dan sistem pengambilan kerja yang dibataskan oleh asal-usul kaum.

Menyedari hal ini, Malaysia telahpun menjalankan pelbagai langkah untuk menjalankan integrasi sistem pendidikan. Demi perpaduan dan keharmonian negara.

Hari demi hari berlalu, proses evolusi ini menampakkan kesan postifnya.

Tetapi, tiba-tiba ada sekumplan manusia mengajak kita berundur ke belakang.

Kenapa mereka beria-ia berbuat begitu, dan apa pula yang anda ingin lakukan? 

Dua.

Ha, saya ada lagi satu perkara yang saya ingin ungkit.

Konsesi yang dibuat oleh orang Islam di Malaysia, iaitu membuang huruf jawi yang telah mereka kembangkan sebagai tulisan kebangsaan mereka. 

Walaupun saya dengan seluruh jiwa raga tidak bersetuju dengan tindakan ini, namun saya ingin membawa pembaca ke sudut yang lain, iaitu nilai kesungguhan dalam memberikan peluang dan memudahkan jalan kepada orang-orang yang payah nak baca huruf al-Quran ini dalam menghayati identiti negara, agar meletakkan kepentingan negara dahulu daripada kepentingan pihak tertentu.

Ini bukan dibuat saja-saja.

(Walaupun tindakan ini ikhlas, tetapi ia tetap salah. Saya cuma nak ungkit kesungguhan itu, walaupun banyak teori konspirasi tentang pembuangan tulisan jawi, yang saya juga mempercayainya)

Konsesi yang datang secara sukarela dari Muslim, berbanding mereka tadi itu, yang tidak pernah bertolak ansur, melainkan tekanan dan arahan yang datang memaksa. (itu bukan tolak ansur namanya)

Sampai hari ini, sudah tidak kelihatan tulisan jawi pada surat khabar. (sungguh menyedihkan)

Yang ada, rumi, mandarin, tamil. Cuba kita haramkan segala jenis tulisan selain rumi, boleh tak?

Tiga. dan tamat.


*  *  *  *  *  *


Tulisan ini bersifat peribadi.

Saja-saja, ajak kawan-kawan buka mata. Lagipun, sudah lama tidak kemaskini blog dengan risalah baru. Alang-alang tiada idea.

Saya minta maaf, sebenarnya tak berapa minat menulis berkenaan dengan perkara sebegini. Tambahan pula dengan gaya penulisan yang sebegini. Lagi satu, saya tidak cukup masa untuk menyusun, memudahkan dan memendekkan lagi tulisan yang serabut ini.

Terakhir, saya tidak mahu sangat menggunakan nama perpaduan sebenarnya, tetapi bunyinya lebih selamat daripada menggunakan nama hak.

Senior saya kata jangan bermain dengan api. Wallahualam


Zaid b Zainur Rashid
6 April 2012
Akademi Ikatan Muslimin

1 comment:

Powered by Blogger.

Rakan

My Blog List

Meja Penulis

Tulisan yang disiarkan adalah pandangan peribadi. Jika tidak senang, anda berhak sepenuhnya untuk menutup atau beralih ke laman yang lain. Segala komentar dan kritikan yang membina amatlah digalakkan. Ulang siar diharuskan dengan meletakkan sebarang maklumat yang menyandarkan kepada blog atau penulis.

Baca, dengan Bismillah dulu, biar bermanfaat.

Meja Penulis

Tulisan yang disiarkan adalah pandangan peribadi. Jika tidak senang, anda berhak sepenuhnya untuk menutup atau beralih ke laman yang lain. Segala komentar dan kritikan yang membina amatlah digalakkan. Ulang siar diharuskan dengan meletakkan sebarang maklumat yang menyandarkan kepada blog atau penulis.

Baca, dengan Bismillah dulu, biar bermanfaat.

Sampaikan Ke Peti Email

Terjemah

Follow by Email

Risalah yang Dibaca

Labels

Followers

Blog Archive