Zaid Z Rashid

We are currently working on a new website.
Stay tuned for more information.

to stay updated on our progress.

Agenda Kebebasan dan MSIB (bhg 1)

(Agenda Kebebasan adalah merujuk kepada The Freedom Agenda yang dikepalai oleh Amerika manakala MSIB pula adalah slogan yang dilaungkan oleh ISMA, yang bermaksud Melayu Sepakat Islam Berdaulat)

1. Liberalisma adalah falsafah yang meletakkan kebebasan mutlak individu sebagai nilai politik yang tertinggi. Tumpuan utama ialah hak kebebasan individu dan kesamarataan mutlak.

2. Maksud bebas ialah seluruh individu berhak melakukan apa yang ia suka dan berhak untuk menjadi siapa yang dia mahu. Kebebasan yang dianjurkan tidak tertakluk kepada penggunaan logik akal waras, apatah lagi peranan agama.

3. Mengikut logik akal waras, Lesbian Gay Bisexual Transexual (LGBT) adalah satu perkara yang tertolak dan termasuk sebagai perkara luar tabiat. Namun menurut liberalisma, kehendak individu tidak boleh disekat, ia bebas melakukan apa yang disukai dan direla. Maka liberalisma menghalalkan perkahwinan antara jantina kerana itulah kehendak manusia tersebut terhadap dirinya. Atas alasan yang sama, pemilikan dan pengambilan dadah adalah tidak salah di bawah undang undang negara liberal (tetapi tidak boleh lebih had/menjadi pengedar), dan ibu bebas untuk melakukan penzinaan bersama anaknya sendiri jika keduanya rela. Kehendak mereka tidak boleh disekat oleh undang undang dan tidak boleh dicemuh oleh masyarakat sekeliling.

4. Sepanjang sejarah sehingga kini, musuh utama kepada liberalism adalah Kerajaan dan Institusi Agama. Ini adalah kerana hanya dua perkara inilah yang sering menganggu kebebasan individu.

Antara projek liberalisasi adalah memandulkan fungsi Mahkamah Syariah


5. Negara liberal moden awal adalah Amerika Syarikat, yang didirikan di bawah prinsip

" Setiap manusia diciptakan sama taraf; bahawa mereka diberi oleh pencipta mereka hak-hak yang tidak boleh dinafikan; bahawa antara ini adalah kehidupan, kebebasan, dan mengejar kebahagiaan; bahawa untuk melindungi hak-hak ini, kerajaan dibuat oleh manusia, yang menggunakan kuasa mereka secara adil dengan izin mereka yang diperintah"

Ini adalah prinsip asas kepada liberal, dan melalui prinsip inilah akan terbentuknya undang undang, struktur pemerintahan dan sistem sosial di dalam sesebuah negara.

6. Fungsi kerajaan hanyalah mengurus kehidupan, menyelesai pertelingkahan dan tidak boleh menjalankan undang undang atau pemerintahan yang menyekat apa apa kehendak rakyat. Manakala institusi agama (jabatan atau NGO) juga tidak boleh mencemuh, mengongkong kehendak rakyat. Bahkan tidak boleh tegur sekalipun (walaupun sepatutnya ia sebahagian dari freedom of expression) kerana manusia berhak melakukan mengikut kehendaknya, dan menegur adalah lambang kepada sifat tidak terbuka, menafikan kebebasan milik individu dan akan digelar sebagai pelampau.

7. Boleh dikatakan liberalisma adalah falsafah pokok kepada LGBT, SIS, demonstrasi jalanan melampau dan lain lain aktiviti perjuangan kumpulan civil society.

8. Semasa revolusi Mesir, banyak provokasi provokasi telah dilakukan. Antaranya ialah peristiwa wanita arab yang menayangkan gambarnya telanjang di laman fb. Hala tuju revolusi yang ingin dibawa ialah kebebasan mutlak dan ketinggian nilai kehendak manusia. Negara liberal yang diidamkan tidak boleh menghalang kehendaknya yang rela menyebarkan gambar tidak senonoh itu. (Tak perlu search di google tentang berita ini, nanti keluar gambar, dosa)

9. Namun perbuatannya mendapat tentangan yang sangat hebat kerana majoriti rakyat Mesir ingin mengekalkan identiti ketimuran dan jati diri Islam. Tetapi perbuatannya disokong penuh oleh golongan liberal Mesir, terutama golongan feminist. Bahkan mereka menggelar perempuan itu sebagai 'revolutionary girl' bagi negara Mesir. Media liberal menyatakan sokongan penuh terhadap idea kebebasan ini, wanita wanita Israel juga telah membuat kumpulan rasmi menyokong tindakan itu dengan mengadakan protes secara berbogel sebagai provokasi dan menyatakan bahawa tindakan wanita itu ialah HAK peribadinya.

10. Selain itu, selama 20 bulan proses pindaan perlembagaan Mesir dilakukan, golongan liberal tidak habis habis berjuang untuk membuang peruntukan Islam di dalam perlembagaan, iaitu perkara 2 yang mengatakan islam sebagai agama negara dan bahasa Arab adalah bahasa rasmi negara. Ini kerana bagi mereka, peruntukan Islamlah yang menyekat kebebasan individu dan asas kepada kepincangan/ketidak adilan undang undang negara yang dilihat berat sebelah dan tidak terbuka. Namun pihak Ikhwan Muslimin dan golongan Islamis lain dengan keras mempertahankan artikel 2 tersebut, sehinggalah draf perlembagaan diserahkan kepada Dr Morsi tempoh hari.

11. Protes dan demonstrasi yang dilakukan oleh pihak liberal dan sekular sebenarnya adalah disebabkan ketidak puas hatian mereka terhadap dominasi islamis dalam perubahan negara sehingga menggagalkan mereka untuk merubah negara menjadi negara liberal democrat. Itulah pertembungan yang pasti. Rusuhan memuncak ketika dr Morsi mengembalikan kuasa penuh presiden(walaupun hanya buat sementara waktu) dan usaha dan pakatan untuk menjatuhkan dr Morsi masih diteruskan sehingga ke hari ini.

12. Secara umumnya, seluruh negara Islam yang mengamalkan konsep nasionalisma secular akan mengalami perubahan pada negaranya dek kerana kegagalan konsep itu dalam menyelesaikan krisis umat, dan konsep itu telah sampai kepada tarikh luputnya. Konsep ini akan berakhir dan ia akan digantikan dengan sebuah negara berkonsepkan perkara yang baru.

13. Malaysia tidak terkecuali. Malaysia pun sedang mengalami perubahan, dan pertembungan di antara hak dan batil ini telahpun bermula. Malaysia hari ini adalah negara yang belum habis dibentuk, dan barisan mana yang mempunyai kekuatan maka dialah yang paling berhak dalam mencorak rupa bentuk negara Islam Malaysia ini di masa hadapan. Barisan antara Islamis dan liberalis, bukan BN dengan Pakatan.

14. Isu isu seperti LGBT, IFC yang menuntut kebenaran kahwin campur dan penggunaan perkataan Allah dalam majalah Herald bahasa Melayu, hak kesamarataan mutlak, hak bukan Melayu untuk memimpin, hak golongan minoriti, hak wanita untuk berpoligami, hak untuk murtad, permohonan keizinan syiah di Malaysia atas nama hak asasi melalui SUHAKAM, semua desakan desakan ini adalah buah kepada falsafah liberalisma yang mula mengakar.

15. Namun tuntutan tuntutan ini tidak dilaksanakan dan dapat dikawal kerana peruntukan Islam yang tertera di dalam perlembagaan negara. Islam menganjurkan kebebasan, namun kebebasan dalam Islam punya sempadan. Tetapi desakan dan asakan ini tetap tidak boleh dianggap ringan, kerana usaha untuk menjadikan negara ini menyarungi konsep liberal telah sampai kepada mempertikaikan sendiri perlembagaan negara, dalam keadaan golongan tersebut tidak berkuasa lagi.

Bersambung.


Zaid b Zainur Rashid
7 December 2012
Gaza Commodore Hotel
Palestine

No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Rakan

My Blog List

Meja Penulis

Tulisan yang disiarkan adalah pandangan peribadi. Jika tidak senang, anda berhak sepenuhnya untuk menutup atau beralih ke laman yang lain. Segala komentar dan kritikan yang membina amatlah digalakkan. Ulang siar diharuskan dengan meletakkan sebarang maklumat yang menyandarkan kepada blog atau penulis.

Baca, dengan Bismillah dulu, biar bermanfaat.

Meja Penulis

Tulisan yang disiarkan adalah pandangan peribadi. Jika tidak senang, anda berhak sepenuhnya untuk menutup atau beralih ke laman yang lain. Segala komentar dan kritikan yang membina amatlah digalakkan. Ulang siar diharuskan dengan meletakkan sebarang maklumat yang menyandarkan kepada blog atau penulis.

Baca, dengan Bismillah dulu, biar bermanfaat.

Sampaikan Ke Peti Email

Terjemah

Follow by Email

Risalah yang Dibaca

Labels

Followers

Blog Archive