Zaid Z Rashid

We are currently working on a new website.
Stay tuned for more information.

to stay updated on our progress.

Nilai demokrasi yang bertentangan dengan Islam(sila baca juga karangan pembetulan saya di sini)

1. Demokrasi adalah sebuah idea manakala Islam pula adalah idea yang lain, ianya terpisah sama sekali.

2. Asas kepada Islam adalah pengabdian manusia kepada Allah, manakala demokrasi asasnya ialah kehendak manusia.

3. Jika anda menilai struktur Islam mengikut kacamata demokrasi, maka anda akan dapati bahawa Islam itu terkebelakang, pemikiran sempit, berbaur pengganas, mempunyai nilai kediktatoran, bercanggah dengan prinsip kebebasan dan hak asasi manusia.

4. Contoh : Islam tak membenarkan penganutnya berkahwin campur, Islam mengatakan agamanya sahaja yang benar, penganutnya dilarang untuk bertukar agama, dilarang untuk berkata yang membawa kepada menentang syariat atau akidah, atau kesat dan lucah, dan boleh dikenakan tindakan undang undang.

5. Dengan itu, Islam telah menafikan hak asasi manusia, sekaligus melanggar prinsip demokrasi.

6. Berdasarkan idea kebebasan manusia, PBB telah menggariskan beberapa hak asas bagi seseorang individu. Dalam fasal 'Freedom of Worship' yang tertera dalam Deklarasi PBB tentang Hak Asasi Manusia 1948 (UNDHR) mengatakan setiap individu berhak untuk menganut apa apa kepercayaan, ataupun tidak menganut apa apa, dan bebas menukar agama tanpa sekatan dari mana mana pihak. Inilah salah satu daripada banyak cabang struktur demokrasi yang bertentangan dengan syariat Islam, disebabkan oleh percanggahan pada perkara pokok iaitu kebebasan manusia, dengan pengabdian pada Allah.

7. Maka jelas idea demokrasi ini bertentangan dengan manhaj Islam.

8. Namun pada sesetengah strukturnya, ada juga yang mempunyai persamaan dengan syariat, tetapi ia hanyalah pertemuan pertemuan kebetulan di antara cabang.

9. Jika negara/parti/individu memilih untuk mengikut Islam, maka tidak boleh tidak ia akan melanggar hak asasi manusia dan secara automatik menjadi negara/parti/individu yang tidak demokratik.

10. Jika ada yang kata 'ini bercanggah dengan demokrasi' maka belum tentu ia salah mengikut Islam. Dan jika ia kata 'inilah semangat demokrasi' belum tentu ia betul di sisi Islam.

11. Politikus Islam, jangan takut untuk menjadi tidak demokratik. Dan kepada pengkritik, jangan pakailah ayat 'ini bercanggah dengan demokrasi' kepada orang Islam. Saya geli. Sebab barat pun bukan pakai sangat UNDHR. Pakai untuk kes yang menguntungkannya sahaja.

12. Dalam setiap isu atau tindakan sebahagian pihak, hendaklah diukur berasaskan garisan yang ditunjuk syariat, bukan panduan suruhanjaya demokrasi(kalau ada) atau suhakam.

13. Kita orang Islam, negara Islam, berhak menggunakan ideologi lain, tersendiri, dalam membentuk asas dan struktur negara, dan tidak boleh dipaksakan ideologi demokrasi ke atas negara ini.

Untuk memaksa idea demokrasi diterima di sesebuah negara adalah sangat tidak demokratik. Ia sendiri melanggar idea kebebasan dalam berideologi dan berpendirian.

Biarlah kita sendiri yang menentukan bagaimana rupa bentuk negara kita di dirikan.

Bukankah kita sudah merdeka?


Zaid b Zainur Rashid
2 December 2012
Seremban, Negeri Sembilan.

No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Rakan

My Blog List

Meja Penulis

Tulisan yang disiarkan adalah pandangan peribadi. Jika tidak senang, anda berhak sepenuhnya untuk menutup atau beralih ke laman yang lain. Segala komentar dan kritikan yang membina amatlah digalakkan. Ulang siar diharuskan dengan meletakkan sebarang maklumat yang menyandarkan kepada blog atau penulis.

Baca, dengan Bismillah dulu, biar bermanfaat.

Meja Penulis

Tulisan yang disiarkan adalah pandangan peribadi. Jika tidak senang, anda berhak sepenuhnya untuk menutup atau beralih ke laman yang lain. Segala komentar dan kritikan yang membina amatlah digalakkan. Ulang siar diharuskan dengan meletakkan sebarang maklumat yang menyandarkan kepada blog atau penulis.

Baca, dengan Bismillah dulu, biar bermanfaat.

Sampaikan Ke Peti Email

Terjemah

Follow by Email

Risalah yang Dibaca

Labels

Followers

Blog Archive