Zaid Z Rashid

We are currently working on a new website.
Stay tuned for more information.

to stay updated on our progress.

Perang Dingin 2 (Cold War II)


1. Islam adalah sebuah deen.

2. Deen bermaksud sistem kehidupan, ataupun nizhomul hayah/way of life. Sistem kehidupan terbahagi kepada pelbagai aspek, antaranya akhlaq individu, kepercayaan, kefahaman, ritual ibadah, sistem kemasyarakatan, pemerintahan dan undang undang, ekonomi, hukum jenayah, sistem antarabangsa dan lain lain. Islam adalah seluruh sistem tersebut.

2. Kristian, Hindu dan lain lain agama bukanlah ad-deen/sistem hidup. Ia adalah satu aspek daripada sebuah sistem hidup, dan kalaulah ia didakwa sebagai sistem kehidupan, maka ia adalah sistem kehidupan yang terlampau banyak kelompongan.

3. Pernah dengar terma christianic banking? Hindu ada ajar cara melafaz lafaz nikah, cara lafaz talaq, pembahagian jenis talaq? Sinkh ada peraturan dalam perniagaan, cara berhutang, atau adakah ia menyediakan cara cara sembelih binatang, harus diputuskan urat merihnya? Adakah buddha memperbahas sistem perundangan, sistem pemerintahan, hubungan antara negara negara asing, hukum jenayah, hukum kepada pencuri dan penzina? Jawapannya tidak.

4. Maka apakah semua itu kalau ia bukan addeen? Ia adalah satu aspek daripada sistem kehidupan iaitu semata mata kepercayaan dan ritual ibadah untuk individu.

5. Siapakah lawan kepada Islam? ad-Deen apa yang sedang dianuti dan diguna pakai oleh kebanyakan negara/khususnya barat? Jawapannya adalah liberal democratic.

6. Selain liberal democratic, terdapat lagi beberapa sistem kehidupan lain seperti komunis, semuanya lain daripada Islam, semuanya jahiliah.

7. Liberal democratic adalah ad-Deen. Dasar ekonominya adalah kapitalisma. Kepercayaan agamanya adalah pluralisma, iaitu meletakkan semua agama itu sama tarafnya, semua membawa kepada kebaikan dan membawa kepada apa yang dipercayai(surga). Maqasid syariahnya adalah UNDHR. Rukun negaranya dan maksud pemerintahannya adalah 'four pillars of democracy'.

(inilah yang cuba diterapkan dalam Malaysia. ISMA sama sekali menolaknya)

8. Atas dasar itu, kita dapati bahawa kristian, hindu dan lain lain kepercayaan boleh bertahan dalam bentuknya, kerana mereka hanyalah menjadi tampalan kepada sistem yang lain. Ia adalah penggabungan yang sempurna, kerana Kristian dan lain lain agama hanyalah mengisi aspek kepercayaan dan tidak membahaskan perkara lain, sedang liberal democratic adalah sistem yang memberikan kebebasan dalam kepercayaan dan menyatakan kepercayaan itu bersifat relatif dan khusus untuk individu. Manakala Islam adalah projek yang terasing, ia mampu berdiri sendiri, ia adalah sistem kehidupan, bukan tampalan hiasan dalam sistem kehidupan yang lain, tidak boleh dicampur adukkan. (Ucapan Dasar AGM ke 12 ISMA)

9. Adapun negara negara islam, setelah mendapatkan kemerdekaan dari penjajah, telah ditinggalkan bagi mereka sistem negara selain dari Islam, namun bukanlah sepenuhnya liberal democratic. Ia adalah religous nationalism atau secular nationalism.

10. Menjadikan negara Islam(dan keseluruhan negara, terutamanya yang pernah dijajah) negara yang berasaskan liberal democratic adalah impian mereka. Namun mereka terpaksa meninggalkan negara Islam, selepas dijajah bukan dengan sistem liberal democratic disebabkan nilai ketimuran yang masih kuat dalam negara negara terjajah. Mereka meninggalkannya dengan konsep secular nationalism, yang padanya tertanam nilai nilai Islam dan ketimuran, tapi bukan sepenuhnya sistem islam.

11. Dengan itu kita dapati sebahagian daripada sistem islam masih dijalankan di negara Islam. Seperti malaysia, suruhanjaya Reid dan jawatankuasa 11 telah memutuskan bahawa islam adalah agama persekutuan, hak istimewa orang melayu dan lain lain. Kewujudan mahkamah syariah, tabung haji, juga adalah bukti nilai ketimuran yang masih terkesan dalam negara Islam. Dan ini bukanlah idea yang diminati oleh barat, boleh dikatakan ini adalah akhaf dharurain (dharurah yang lebih ringan) bagi mereka berbanding sistem Islam yang penuh, dan projek penjajahan mereka masih diteruskan.

12. Kemerdekaan yang diberikan oleh penjajah tidaklah dilepas dengan kosong. Peperangan masih berlangsung, sepertimana yang berlaku antara kerajaan soviet dan blok barat. Pertembungan yang berlaku di antara tamadun barat dan tamadun Islam adalah perang dingin, mereka ingin mendefinasi semula negara negara Islam, sehingga ia berubah menjadi negara liberal democratic seperti mereka.

*Sebab itulah, sesetengah artikel perlembagaan Malaysia itu disisip tepinya (akan disemak semula selepas 15 tahun) kerana perlembagaan islamik itu tidak disenangi barat. Penjajahan fizikal mereka tidak berjaya, dan semakan semula adalah bukti proses penjajahan ingin diteruskan. Tetapi semakan semula itu tidak dijalankan dek peristiwa 13 Mei.

13. Revolusi negara negara Arab adalah di antara harapan barat menukar kerajaan diktator dengan kerajaan baru liberal democrat. Namun sesetengah revolusi itu tidak bergerak mengikut acuan yang diidamkan oleh barat.

14. Peperangan dingin ini juga berlaku di Indonesia dan di sana tamadun barat telah menampakkan kesan penjajahan budayanya disitu(bukan untuk menyakiti ikhwah indonesia). Peperangan ini masih berlangsung di Malaysia, dan pihak barat, sebagaimana biasa dalam peperangan dingin, tidak berdepan secara jelas di sini, tidak datang ke negara sebagai orang luar, tetapi kontijennya dibawa oleh golongan liberal, termasuk juga muslim moderat yang berada dalam negara itu sendiri. Mereka dibiaya dengan yayasan yayasan antarabangsa untuk menjalankan misi tersebut. Muslim Moderat memainkan peranan yang sangat besar, selain daripada penampilannya yang popular di kalangan audience Islam.

15. Malaysia adalah negara yang belum habis dibentuk. Begitu juga beberapa negara Islam yang lain. presiden ISMA menyebut, kita berhadapan dengan sebuah perubahan, dan bagi kita dua pilihan samada :

a) kembali kepada Islam, bersatu dan mempertahankan sisa hak warisan yang ada
b) lebur dalam masyarakat antarabangsa di bawah pengaruh globalisasi

16. Secara umumnya, kita sedang menuju kepada dunia orde baru. Dunia di bawah satu sistem, satu budaya. Orde baru ini bukanlah seperti yang dimomok oleh golongan teori konspirasi sehingga segala simbol itu mengawal takdir manusia. Tetapi ia adalah bentuk penjajahan baru kepada dunia, di mana seluruh negara terpaksa tunduk di bawah satu sistem yang dimonopoli oleh barat, dan penjajahan budaya.

17. Justeru, apa matlamat kita? sekarang kita berada di mana? apa yang perlu kita buat? apa yang perlu dipertahankan? apa yang perlu dibina?

--

Selain daripada barat, terdapat juga blok kuasa yang lain, dan semuanya bukan dari Islam. Barat tidaklah menguasai sepenuhnya, namun mempunyai pengaruh yang sangat besar dalam kerajaan dunia. Semua yang selain dari Islam adalah daripada iblis.

Artikel ini bertujuan untuk memahami pertembungan yang berlaku sahaja.

Perang yang berlaku dalam Malaysia, dan negara Islam yang lain.

Peperangan membentuk negara.

Ia adalah konsep asas, yang membuahkan pelbagai isu, kes dan perbahasan cabang yang lain.

Paling kurang jelas siapa musuh sebenar kita, dan hendaklah dikaji semula, jawab persoalan persoalan dan haruslah fikir, ke mana sebenarnya perjuangan kita.Zaid b Zainur Rashid
3 December 2012
Taman Guru Melayu
Seremban, Malaysia.


No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Rakan

My Blog List

Meja Penulis

Tulisan yang disiarkan adalah pandangan peribadi. Jika tidak senang, anda berhak sepenuhnya untuk menutup atau beralih ke laman yang lain. Segala komentar dan kritikan yang membina amatlah digalakkan. Ulang siar diharuskan dengan meletakkan sebarang maklumat yang menyandarkan kepada blog atau penulis.

Baca, dengan Bismillah dulu, biar bermanfaat.

Meja Penulis

Tulisan yang disiarkan adalah pandangan peribadi. Jika tidak senang, anda berhak sepenuhnya untuk menutup atau beralih ke laman yang lain. Segala komentar dan kritikan yang membina amatlah digalakkan. Ulang siar diharuskan dengan meletakkan sebarang maklumat yang menyandarkan kepada blog atau penulis.

Baca, dengan Bismillah dulu, biar bermanfaat.

Sampaikan Ke Peti Email

Terjemah

Follow by Email

Risalah yang Dibaca

Labels

Followers

Blog Archive